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SUBJECT: POLICY TO IMPLMENT THE EMERGENCY PROCLAMATION OF THE 

GOVERNOR TO MAINTAIN MEDICAL WORKFORCE 
 
 
Pursuant to the Emergency Proclamation of the 16th day of March 2020, N-27-20, by 
Governor Gavin Newsom, the following procedure is recommended to implement 
subsection 3 of the Order concerning maintaining medical workforce necessary to 
respond to the COVID-19 outbreak.  
 

“3. To address increased demand for healthcare workers and first 
responders, Emergency Medical Services Authority, Department of Social 
Services, and the Department of Public Health shall authorize first 
responders, health and human services care providers and workers who are 
asymptomatic to continue working during the period of this emergency, 
subject to those responders, providers, and workers taking precautions to 
prevent transmission.” 

 
In order to implement the Governor’s order and consistent with the recommendations of 
the U.S. Center for Disease Control and Prevention (CDC) and the California 
Department of Public Health, the EMS Authority is recommending prehospital care 
service providers to implement the following actions: 
 

1. Encourage employees to call in prior to their shift if they are experiencing 
an illness or COVID-19 or influenza like symptoms. Direct employees to be 
evaluated by employee wellness or primary care physician before reporting 
for work. 

2. Employers should screen all prehospital care personnel at the beginning 
of their shift for fever and respiratory symptoms. Actively take their 
temperature and document absence of shortness of breath, new or 
change in cough, and sore throat. If the employee is ill or has a fever 
above 100.4 degrees Fahrenheit, the employee should be asked to leave 
the workplace and referred to employee wellness or primary care 
physician for evaluation before returning to work. 

3. Employees who become ill or exhibit COVID-19 or influenza like 
symptoms while working should be removed from the healthcare setting 
and referred to an appropriate healthcare provider for evaluation and 
treatment. 
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4. Consistent with CDC recommendations prehospital care personnel that 
have experienced a low, medium, or high-risk exposure1 to a COVID-19 
positive patient and are asymptomatic should be allowed to work. These 
personnel should still report temperature and absence of symptoms each 
day prior to starting work and should wear a facemask (surgical or N95) 
while at work for 14 days after the exposure. If these personnel develop 
even mild symptoms consistent with COVID-19, they must cease patient 
care activities, don a facemask (if not already wearing), and notify their 
supervisor or occupational health services prior to leaving work. 

 
If you have any questions on this policy, contact COVID19@emsa.ca.gov.  
 
 

 
1 1 Interim U.S. Guidance for Risk Assessment and Public Health Management of Healthcare Personnel 
with Potential Exposure in a Healthcare Setting to Patients with Coronavirus Disease (COVID-19) 
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/guidance-risk-assesment-hcp.html   
 


