
 
 

 

 
Senate Bill 1263 
Responses to Frequently Asked Questions (FAQ) 
 
In January 2017, the State Water Resources Control Board (State Board), Division of 
Drinking Water (DDW) sent out a summary of Senate Bill 1263 (SB 1263), effective January 
1, 2017, to planning departments, environmental health departments and local area 
formation commissions in each California County.  SB 1263 amended section 116540 and 
added section 116527 to the California Health and Safety Code (CHSC) and added section 
106.4 to the Water Code.  The full text of SB 1263 may be found at the following website 
link: 
 
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/billNavClient.xhtml?bill_id=201520160SB1263.    
 
In response to that correspondence, DDW received questions about the implementation of 
the bill.  The following is a summary of responses to the most commonly received questions. 
 
Question 1—How will this regulation impact state small water systems as they grow?  Will 
they be subject to the new requirements of SB 1263 when they meet the definition of a 
public water system? 
 
Response 1—Yes, the legislation applies to all new public water systems.  The definition of 
a public water system has not been changed by SB 1263.  A public water system is defined 
in CHSC Section 116275 (h) as: "a system for the provision of water for human consumption 
through pipes or other constructed conveyances that has 15 or more service connections or 
regularly serves at least 25 individuals daily at least 60 days out of the year."  Human 
consumption is defined in Section 116275 (e) as “the use of water for drinking, bathing or 
showering, hand washing, oral hygiene, or cooking, including, but not limited to, preparing 
food and washing dishes.” 

Question 2—How will counties communicate the requirements placed into the CHSC 
Sections 116527 and 116540 by SB 1263 to potential water systems for well permits? Well 
permits are typically ministerial.  
 

http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/billNavClient.xhtml?bill_id=201520160SB1263
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Response 2—Section 116527 requires a person submitting an application for a proposed 
new public water system to first submit a technical report to the State Board. Subdivision (b) 
(2) of Section 116527 states: "In order to assist in expediting the permitting process, a 
person that is considering submitting an application for a permit for a proposed new public 
water system is encouraged, but is not required, to submit the preliminary technical report 
no later than seven days after submission of an application to the city or county for a 
building permit for any water-related improvement." Counties that are not local primacy 
agencies should consult their county counsel in order to determine the scope of their 
responsibilities under Section 116527.   
 
Question 3—It can often take many years for the building permitting process to go to 
completion.  How will potential water systems that are currently still within the county 
planning agencies pipeline be addressed?   
 
Response 3—Section 116527 does not apply to "an application for a permit for a new 
public water system that was deemed complete prior to January 1, 2017."  If a potential 
water system applicant has not submitted a complete domestic water supply permit 
application prior to January 1, 2017, they will need to fulfill the requirements of CHSC 
Sections 116527 and 116540 by submitting the specified preliminary technical report and 
waiting six months after submission of the report before initiating construction of any water 
related facilities. 
 
Question 4—Will the six month waiting period be necessary for a rural water system where 
it is readily apparent that there is no option of consolidation? 
 
Response 4—In addition to the consolidation aspect of the preliminary technical report, 
Section 116527 of the CHSC contains other required information as specified in 
Subsections (4), (5), (7), and (8).  These subsections require the following:  

(4) All sources of domestic water supply for the proposed new public water system. 
 
(5) The estimated cost to construct, operate, and maintain the proposed new public 

water system, including long-term operation and maintenance costs and a 
potential rate structure. 

 
(7) A discussion of all actions taken by the applicant to pursue a contract for 

managerial or operational oversight from an existing public water system. 
 
(8) An analysis of whether a proposed new public water system’s total projected 

water supplies available during normal, single dry, or multiple dry water years 
during a 20-year projection will meet the projected water demand for the service 
area. 
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These requirements apply to new public water systems regardless of whether a 
consolidation possibility exists or not.  Therefore, the preliminary technical report will still be 
required.  

The only exemptions to the preliminary technical report requirements, which are in 
Subdivision (h) of Section 116527 are for applications deemed complete prior to January 1, 
2017, "an extension of, or annexation to, an existing public water system" and "a service 
area where an applicant certifies in writing to the state board that the applicant will not rely 
on the establishment of a new public water system for its water supply."  In addition, 
subdivision (i) provides that a person can apply for an exemption for a "proposed new public 
water system that ... consolidates two or more existing public water systems, existing state 
small water systems, or other existing water systems, which results in the creation of a new 
public water system ... or provides water service in lieu of individual domestic wells." 

Section 116527 provides: “Before a person submits an application for a permit for a 
proposed new public water system, the person shall first submit a preliminary technical 
report to the state board at least six months before initiating construction of any water-
related improvement." Thus, while the State Board may approve the preliminary technical 
report prior to the end of the 6-month period, section 116527 (b) (1), provides that 
construction not be initiated until six months after the report is submitted. 
 
Question 5—How will the six month window of time impact the Permit Streamlining Act on 
the part of the County and State?   
 
Response 5—Operational permits are not included in the Permit Streamlining Act.  The 
State Board recommends that Counties discuss any questions regarding the Permit 
Streamlining Act with their legal counsel.   
  
Question 6—General concern was raised about the inability of hauled or bottled water as a 
source and what that may do to some rural communities, particularly for seasonal homes.   
 
Response 6—SB 1263 added section 106.4 to the Water Code, which states that, with 
certain exceptions: "A city, including a charter city, or a county shall not issue a building 
permit for the construction of a new residential development where a source of water supply 
is water transported by a water hauler, bottled water, a water-vending machine, or a retail 
water facility."  The latter terms are defined in section 106.4 Again, the definition of a public 
water system has not been changed and is still as defined in Section 116275 (h) of the 
Health and Safety Code. 
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For any questions with respect to the status of a particular public water system applicant, 
please contact the State Board’s District Engineer in the applicable county for verification.  A 
map of contact information is provided at the website listed below: 
 
http://www.waterboards.ca.gov/drinking_water/programs/documents/ddwem/DDWdistrictoffi
cesmap.pdf 
 
 
 
 
 

http://www.waterboards.ca.gov/drinking_water/programs/documents/ddwem/DDWdistrictofficesmap.pdf
http://www.waterboards.ca.gov/drinking_water/programs/documents/ddwem/DDWdistrictofficesmap.pdf

